برای جراحی چشم چه ابزارها و تجهیزات نیاز است؟ آیا با انواع تجهیزات و ست جراحی چشم آشنا هستید؟ پزشک و متخصص جراح چشم جهت انجام دادن اعمال مختلف برای چشم بیماران به یک ست جراحی کامل در این خصوص نیاز دارد که ابزارهای مهم و اساسی را داشته باشد. هر کدام از این ابزارها با ساختار و ظاهر متفاوت کاربرد متفاوتی نیز دارند و معمولاً در یک جراحی چشم به صورت یک مجموعه در دسترس پزشک قرار می‌گیرد، به بیانی وجود تمامی این ابزارها ضروری به نظر می‌رسد و نیاز است که متخصص تمامی آنها را در اختیار داشته باشد تا بتواند یک عمل موفقیت آمیز را انجام دهد. در این مقاله به معرفی ست ابزارهای جراحی چشم می‌ پردازیم.

معرفی ست جراحی چشم

گفتیم که چشم پزشک جهت انجام دادن عمل‌های جراحی مختلف برای چشم بیماران نیاز به یک سری وسایل ابزارها و تجهیزات دارد که گاهی اوقات تمامی یا بخشی از آنها جهت انجام دادن عمل مورد نظر ضروری و مهم می‌باشند و قطعاً بدون وجود این ابزارها، جراح نمی‌تواند کار خودش را با موفقیت انجام دهد، چون این ابزارها دارای ساختار و شکل ظاهری متفاوتی می‌باشند و به این ترتیب عملکرد و کارایی آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. البته کلیه ابزارها و تجهیزاتی که جهت جراحی چشم توسط یک چشم پزشک مورد استفاده قرار می‌گیرند با دیگر ابزارهای جراحی که دیگر متخصصان استفاده می‌کنند، تفاوت‌های زیادی دارند، یعنی این ابزارها به صورت خاص و ویژه برای جراحی‌ها و عمل‌های مختلف چشمی طراحی و تولید شده‌اند و مختص به همین رشته پزشکی هستند. البته برخی از آنها جنبه عمومی دارد و برای دیگر جراحی‌ها نیز به کار برده می‌شود. یا گاهی ممکن است برخی از ابزارهای جراحی برای دیگر عمل‌ها در جراحی‌های چشم نیز مورد استفاده قرار بگیرند. برخی از این ابزارهای مهم برای چشم پزشکی عبارتند از:

در وهله نخست چشم پزشک برای گرفتن عضلات چشم بیمار نیاز به یک وسیله کاربردی دارد تا به این ترتیب بتواند سمت‌های مختلف چشم را ببیند و با دقت بالایی معاینه کند.

به دلیل ظریف و حساس بودن بافت چشم پزشک جهت بخیه زدن این قسمت نیاز به یک نخ جراحی بسیار ظریف و در عین حال مستحکم دارد که بتواند با آن گره زدن را انجام دهد، به این ‌نخهای ظریف در چشم پزشکی تایینگ می‌گویند.

جهت قرار دادن لنز در داخل چشم نیز چشم پزشک به یک ابزار نیازمند است که عملکرد آن مشابه با دست‌های جراحی باشد، به این ابزار مک فارسن گفته می‌شود که می‌تواند حالت زاویه دار یا انگولار داشته باشد.

از این ابزار جهت پاره کردن کپسول استفاده می‌شود، علاوه بر این برای پاره کردن کپسول ابزار دیگری به نام سیستوستوم وجود دارد، اینکه کدام یک از این ابزارها و در چه مرحله‌ای کاربرد بهتری دارند، بستگی به تشخیص و تصمیم پزشک جراح دارد.

این ابزار بر روی پلک بیمار قرار می‌گیرد تا پلک کاملاً به سمت عقب برگردد، با استفاده از آن علاوه بر خونگیری می‌توان حدود شالازیون را نیز مشخص کرد.

از این ابزار جهت خارج کردن موهای بدن استفاده می‌کنند.

جهت گرفتن ملتحمه و حتی گذاشتن پورت در داخل چشم پیش از عمل جراحی و جهت شروع عمل ابزاری به نام هاسکین فورسپس کاربرد دارد.

این ابزار بسیار شبیه به هموستات می‌باشد.

این ابزار مهم را در هنگام جراحی بر روی ساعت شش کپسول قرار می‌دهند.

از پنست برای عمل‌های بازی استفاده می‌کنند که در اطراف چشم انجام می‌شود این پنست‌ها گاهی اوقات به صورت دندانه‌دار و گاهی نیز بدون دندان هستند.

کراتوم در واقع تیغی می‌باشد که در فیکو مورد استفاده قرار می‌گیرد

ویلنز جهت ساید پورت‌ها و برای ایجاد کردن سوراخ‌های کوچک کاربرد دارد که این سوراخ‌ها برای پیدا کردن کپسول، زدن سرم داخل چشم و رنگ زدن استفاده می‌شوند.

دسته بیستوری اره ۳ و شماره ۱۵ که معمولاً برای انجام جراحی‌های باز چشمی استفاده می‌شوند.

از پونکتوم تیلاتور جهت باز کردن مجاری اشکی استفاده می‌کنند که با استفاده از دیلاتور یا یک سرنگ این کار انجام می‌شود.

لاکریمال پروب که به آن پروب اشکی هم می‌گویند جهت پیدا کردن انسداد استفاده می‌شود و مشخص می کند که مجرای اشکی چقدر تنگ شده است.

ابزار های جراحی چشم

این ابزار به صورت یک طرف هوک و یک طرف کورت می‌باشد.

این وسیله جهت برداشتن تکه‌های استخوان در حین عمل‌های مختلف کاربرد دارد.

قیچی‌ها در عمل جراحی چشم انواع مختلفی دارند و عبارتند از:

از این قیچی جهت برش دادن قرنیه و ملتحمه استفاده می‌شود.

کاستو ویگو بسیار شبیه به قیچی وسکات می‌باشد که جهت برش‌های قرنیه و بر روی اسکلرا کاربرد دارد‌.

این وسیله جهت کنار زدن پلک‌ها استفاده می‌شود.

این وسیله جهت برش‌های دقیق و اندازه‌گیری درست عمل‌های مختلف اعصاب استفاده می‌شود.

این ابزار که به صورت سوزنگیر باراکوئر است جهت سوچور زدن به چشم کاربرد دارد.

اگر نیاز باشد که چشم بدون عضلات اطراف آن از ملتحمه خارج شود، در این حالت به یک ابزار مناسب نیاز است که بتواند به طرز درستی این کار را انجام دهد. این ابزار در چشم پزشکی قاشق انوکلیشن نامیده می‌شود.

نتیجه‌ گیری

در این مقاله انواع مختلف ست جراحی برای جراحی‌های چشم پزشکی را بررسی کردیم که توسط چشم پزشک جهت انجام دادن عمل‌های مختلف به کار می‌رود. مانند هر کدام از رشته‌های پزشکی رشته چشم پزشکی نیز نیاز به ابزارها، تجهیزات و وسایل مناسبی دارد تا با استفاده کردن از آنها پزشک جراح بتواند عمل مورد نظر را به درستی و به موفقیت انجام دهد. ابزارهایی که در بالا به ذکر آنها پرداختیم جز مهم‌ترین ابزارهای چشم پزشکی هستند که با ساختار متفاوت خودشان کارهای مختلفی را انجام می‌دهند و وجود هر کدام از آنها در ست جراحی چشم پزشکی مهم و ضروری می‌باشد، به طوری که در صورت عدم وجود هر کدام احتمال دارد پزشک نتواند جراحی خودش را به درستی و با موفقیت انجام دهد. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر، و یا مشاوره جهت خرید، می توانید با کارشناس مجموعه تماس بر قرار نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *